Soms heb je van die dagen. Dan zit alles tegen. Je voelt je niet fit en je bent chagrijnig. Het lijkt alsof de wereld jou ook niet ziet zitten. Die ene collega reageert nog vinniger dan gewoonlijk. En thuis lijkt ook iedereen tegen te werken. En ja, dan is het ook nog eens die blauwe maandag. De meest depressieve dag van het jaar. Is dat echt zo? Stop even, haal diep adem en kijk in de spiegel.

Is het echt heel erg toevallig dat thuis iedereen tegenwerkt? Jij wil zelf niets, je kinderen ook niet. Ze zijn zeurderig, huilen snel en lijken moe. Zo gek is het natuurlijk niet dat als jij moe bent en humeurig, dat zij dat ook zijn. Misschien kijken ze wel in hun spiegel?

Mijn kinderen passen hun kopieer gedrag veelvuldig toe. Als ikzelf boos reageer dan krijg ik boosheid terug. Ik heb mij lang afgevraagd waarom mijn dochter zo hard schreeuwde als ze het niet met mij eens was. Totdat mijn lieftallige echtgenoot mij erop wees dat ik ook mijn stem verhef in discussies. Of waarom mijn dochter na onze verhuizing zoveel moeite had om alleen te spelen. Misschien niet zo gek als ik haar continu vraag of ze het huis wel leuk vindt, haar kamer, de speeltuin….wie vindt het nu spannender zij of ik?

Dus op die dagen dat ik zelf humeurig, hangerig en zeurderig ben en de kinderen reageren zo terug, dan probeer ik tegenwoordig een ander spiegeltje terug te geven. En diegene die het beste werkt voor mij is alles met humor te benaderen. Ik geef ze een lach en ik krijg twee vrolijke kinderen ervoor terug. Is dat makkelijk? Nee helemaal niet. Het vraagt eerst bewustwording van je eigen gedrag en vervolgens kan je dit aanpassen naar ander gedrag. En lukt het altijd? Nee ook niet, maar het is zeker de moeite waard om het eens uit te proberen. 

En bovenstaande geldt niet alleen voor kinderen. Als je de hele dag chagrijnig en zuchtend rondloopt, dan zullen jouw collega’s je niet met open armen verwelkomen. Of heb je een collega waarmee je continu botst? Kijk eens hoe jij deze collega benadert in gesprekken. Ga je daar al met een gevoel in dat het wel weer mis zal gaan? Grote kans dat het dan inderdaad mis gaat.

Natuurlijk is het dan niet gemakkelijk om dan om te schakelen naar een andere modus of spiegel, maar probeer het eens uit, met een grapje of haal eens spontaan koffie of thee. Als jij de ander met vrolijkheid of met vriendelijkheid benadert heb je grote kans dat je deze ook terug krijgt.

Dus stap uit de blauwe maandag mindset. Blijf er niet te lang in hangen en maak er een mooie dag van!