Work life balance is een onderwerp waar veel over geschreven wordt. Hoe zorg je ervoor dat alles in balans is. Dat je je prettig voelt bij de verdeling werk/privé. Je werk, je gezin, je hobby’s, sociale leven en die enorme to do lijst die je nog hebt en misschien ook wel de lijst met leuke dingen die je nog zo graag wilt doen.

Wat is balans dan eigenlijk? Besteed je veel aandacht aan je gezin en werk, dan houd je beperkt de tijd over voor andere dingen. En dat hoeft helemaal niet erg te zijn. Het gaat erom of je je er prettig bij voelt dat dat op dat moment zo is. Is dat zo, dan is dat voor jou je balans. En in balans zijn, betekent dan ook keuzes maken, want er zit helaas maar een beperkte aantal uren in een dag.

Een mooi instrument om te meten hoe tevreden je bent over diverse aspecten in je leven is het levenswiel wat in het co-actief coachen wordt gebruikt. En het mooie eraan is dat het echt een momentopname is. Zou je het levenswiel volgend jaar invullen, dan komt er misschien iets heel anders uit omdat op dat moment je focus wellicht anders ligt. Misschien scoren vrienden en familie dan wel heel hoog, maar je persoonlijke groei minder want daar heb je dan wat minder aandacht voor gehad.

Het levenswiel bestaat uit acht segmenten die samen een heel leven vertegenwoordigen. Je kan ook andere categorieën gebruiken of vrienden en familie splitsen. Je kan dit samen met je coach invullen en de tevreden op deze gebieden bepalen op het moment dat je de oefening doet. Vervolgens verbind je de lijnen per segment aan elkaar.

Het wiel laat daarmee zien hoe hobbelig je levensweg is. Vervolgens kan je gaan kijken naar de segmenten waarin je je tevredenheid zou kunnen verhogen.

In het ingevulde wiel zou je bijvoorbeeld aandacht kunnen besteden aan partner/relatie, plezier en ontspanning of geld. Hoe zouden jullie hem invullen voor jezelf? Ik ben erg benieuwd. En bewaar natuurlijk je resultaat voor als je hem op een later moment weer invult. Dan kan je mooi de verschillen bekijken.

Heb je interesse om samen het levenswiel in te vullen of in een vrijblijvend kennismakingsgesprek? Zoek dan contact middels het contactformulier op de pagina.

Bron: Co-actief coachen, laura Withworth, Karen en Henry Kimsey-House Phi Sandahl.